Digitalisering al ver doorgedrongen bij 500-tal middelgrote en grotere bouwbedrijven

25-10-2018

VCB roept bouwonderwijs op digitaliseringspad te volgen

De digitalisering is intussen zeer diepgaand in de grotere bedrijven in de Vlaamse bouw doorgedrongen en in belangrijke mate ook al in de bouwbedrijven van meer 20 werknemers. Naar aanleiding van de beurs Digital Construction spoorde de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) het bouwonderwijs aan deze digitaliseringstrend te volgen. Tegelijk moet het ICT-gerichte onderwijs zich meer tot de bouw richten.

De Vlaamse bouw is in hoofdzaak een sector van kleine en middelgrote bedrijven. Maar liefst 94% van de Vlaamse bouwbedrijven (13.355 in aantal) tellen tot 20 medewerkers. Amper 6% of 851 Vlaamse bouwbedrijven tellen 20 werknemers en meer en amper 1,5% (217 bedrijven) tellen meer dan 50 werknemers. Dat 5% van de Vlaamse bouwbedrijven nu al met digitalisering bezig zijn, zoals is gebleken uit een enquête van de Confederatie Bouw, wijst erop dat bijna al de grotere bouwbedrijven en tegelijk ook een zeer groot aandeel van de bouw-kmo's in Vlaanderen al aan de digitaliseringsgolf in de bouw deelnemen.

Dit impliceert enerzijds dat jongeren met digitale vaardigheden steeds meer hun gading in de bouw zullen kunnen vinden. Zij zullen zich daarbij niet moeten beperken tot de uitvoering van standaardpakketten maar zullen integendeel vaak kunnen meewerken aan uitdagende toepassingen op maat.

Dit betekent tegelijk dat ook het bouwonderwijs meer moet digitaliseren. Zoals de bouwbedrijven zijn nu ook al een aantal bouwscholen daar intussen effectief mee bezig. Niet alleen in het universitair en hoger onderwijs maar ook in het secundair onderwijs zijn de bouw- en houtopleidingen al in belangrijke mate gebaseerd op digitale technieken zoals BIM (Building Information Modelling), 3D-tekenen, 3D-sturing, GPS, werken met drones enz. De digitale vaardigheden zijn steeds vaker de digitale sokkel waarop het bouw- en houtonderwijs is gestoeld.

Het zijn dan weer de grotere bouwbedrijven die leerlingen daarbij kunnen inspireren. Denk aan een bedrijf zoals Bostoen dat zopas in Engeland een Virtual-Reality Award heeft behaald. Denk aan de 3D-printer die Kamp C nu samen met een aantal Kempische bedrijven uitbouwt (in nauwe competitie met het Nederlandse TU Eindhoven). Denk ook aan de primeur van 'mixed reality' die bouwbedrijf Vanhout en producent Xella recentelijk lanceerden en waarbij het BIM-model op de bouwplaats in real time beschikbaar komt via de cloud en dankzij een helm met ingebouwde holografische lens.

Ook het succes van de tweede editie van de beurs Digital Construction die in 2018 van 24 tot 25 oktober plaatsvond, wijst op de groeiende impact van de digitalisering in de bouw. In 2017 trok de beurs een duizendtal bezoekers aan. In 2018 kon deze beurs al zo'n 2.500 bezoekers bekoren. Het aantal standhouders nam toe van 60 tot meer dan 70. Het aantal seminaries steeg van 30 tot 40. Op de beurs vonden dit jaar ook een aantal demonstraties plaats, wat in 2017 nog niet het geval was.