Jonge aannemers met visie en branie

14-01-2019

Op 25 september 2018 heeft de Vlaamse Confederatie Bouw een aantal jonge aannemers gehuldigd. Op de huldiging spraken zij met passie en enthousiasme over hun bedrijf. Zij ontdekten nieuwe markten, experimenteerden met nieuwe technieken, werkten op een vernieuwende manier aan bedrijfscultuur en bedrijfsstrategie en konden op enkele jaren tijd uitstekende resultaten neerzetten. Zij zijn illustratief voor de drive die de bouwsector nog elke dag opnieuw voortstuwt. Hierna volgen hun portretten met hun bedrijfsvisie, in tekst maar ook in beeld.

Innovatie in de houtskeletbouw

Thomas Buyse studeerde af als professionele bachelor bouw in Aalst. Bij houtskeletbouwer Jonckheere Wood begon hij als calculator om op te klimmen tot manager van het studiebureau en de offertedienst. Sedert 2014 is Thomas directeur van Jonckheere Projects en in 2015 richtte hij samen met Bart Beckers (zaakvoerder van Ralus houtskeletbouw) de firma STiDO op.

Het bedrijf STiDO is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en commercialiseren van modulaire gebouwen volgens de principes van houtskeletbouw. Daardoor kan de klant in een mum van tijd over een kwalitatief afgewerkte woon- of werkruimte beschikken. Het bedrijf is een pionier op het vlak van modulair bouwen.

De modulaire units van STiDO kunnen zowel volledig autonoom bestaan als aan een bestaande woning worden aangebouwd. Hierdoor bereikt STiDO niet alleen de markt van de aan- en bijbouwen maar ook de nieuwbouwmarkt. Er is immers steeds meer vraag naar compacte woningen die voldoen aan alle huidige vereisten en daarop biedt STiDO het antwoord. De afmetingen per module zijn beperkt zodat ze nog over de weg getransporteerd kunnen worden. Daarnaast is het perfect mogelijk om twee of meerdere modules aan elkaar te koppelen of te stapelen. De afwerking gebeurt op maat en kan dus aan de persoonlijke smaak van de klant worden aangepast.

aldus Thomas Buyse

Met wisseling van generatie ook verandering van bedrijfsvoering

Binnen het bedrijf Dethier nam Vicky Dethier vanaf begin 2018 de functie van gedelegeerd bestuurder op, samen met haar broer Kevin. Na een voorbereidend traject van tien jaar gaf vader Rob Dethier die zelf tot de tweede generatie behoort, hun de kans de leiding van het bedrijf over te nemen. Dat de derde generatie zich op die manier kan bewijzen, werkte als een katalysator om voor het bedrijf ook andere jongeren aan te trekken.

Vanuit haar IT-gerichte opleiding voelt Vicky Dethier zich sterk verbonden met de digitalisering in de bouw. Vicky Dethier: "Binnen de groep van bedrijven met een erkenningsklasse 8 zijn wij eerder een klein bedrijf. Maar juist omdat we een relatief klein bedrijf zijn, kunnen we nieuwe ontwikkelingen snel doorvoeren. Wij geloven met ons bedrijf zeer sterk in BIM (Building Information Modelling) en digitalisering. BIM staat in België nog maar in zijn kinderschoenen maar evolueert wel zeer snel. Met behulp van BIM zijn wij in staat faalkosten te vermijden. Tegelijk laat onze Virtual Reality- bril klanten toe om al voor de start van de werken inzicht te krijgen in hun bouwproject. Bijsturen is dan nog mogelijk aan een lage kostprijs."

Begin 2018 kreeg het bouwbedrijf Dethier voor zijn grondige digitaliseringsaanpak een Digital Construction Award. In mei, tijdens het lanceringsweekend van het project Egge Park, maakte Dethier voor het eerst gebruik van een interactieve maquette. Op basis van deze maquette kunnen potentiële kopers al snel zien welke appartementen best aan hun criteria voldoen en welke daarvan nog beschikbaar zijn. Daardoor krijgen zij, meer dan via een brochure, voeling met een project.

Expertise in complexere renovatieprojecten

Joeri De Tender is 28 jaar oud maar al nauw betrokken bij de zaakvoering bij De Tender, een bedrijf dat in 1984 werd opgericht door zijn vader Patrick De Tender en zijn moeder Rita Meul. Aanvankelijk focuste het bedrijf op de uitvoering van schrijn- en timmerwerken voor individuele woningen maar nu ligt de focus van het bedrijf op de uitvoering van complexe renovatiewerken voor de openbare sector, voor banken, retail en andere professionele klanten.

Ik krijg van mijn ouders veel ruimte en kan zelfstandig projecten aanbrengen, calculeren en opvolgen. Ze vinden het belangrijk dat ik daarin de leiding kan nemen. De belangrijkste beslissingen nemen we uiteraard gezamenlijk in het directiecomité. Mijn vader is een uitstekende vakman. Maar door mijn kennis in KMO-management heb ik in de zaak meer structuur kunnen aanbrengen.

Het bedrijf De Tender werkt nu uitsluitend voor professionele klanten en vooral aan totaalprojecten waarvoor het de volledige coördinatie in handen neemt. Op enkele jaren tijd is de omzet ongeveer verdubbeld. Het bedrijf staat sterk in zijn segment en blijft innoveren.

Projecten worden nu regelmatig in 3D uitgetekend. Ik heb daarvoor aan de Universiteit Gent een BIM-opleiding gevolgd. Wij proberen met onze klanten altijd relaties op lange termijn uit te bouwen. Sommige klanten zijn zelfs al 20 jaar klant. Hieronder zitten bijvoorbeeld veel banken, waardoor wij ook op vlak van de veiligheidsnormeringen zeer goed op de hoogte zijn. Wij werken ook graag samen met architecten die zoals wij openstaan voor moeilijkere opdrachten.

besluit Joeri De Tender.